pondělí 9. února 2015

nelepší recept na zdravý dietní proteinový jahelník - zjednodušená příprava, vanilkovo-jahodový příchuť :)

Jahelník miluju, ale jeho příprava i přes všechny vychytávky stále nebyla dost rychlá. Proto jsem skloubila nový recept s tzv. "studentskou přípravou", kdy se můžete mezi jednotlivými kroky věnovat dalším činnostem, nehrozí přismahnutí atd. Pro kontrolu si můžete nastavit troubu po 10-15 minutách. Tak přeji dobrou chuť, tento dietní proteinový jahelník za to stojí (o čemž svědčí i to, že zase nemám fotku - než jsem vstala, sarančata ho vzala valem a zůstal mi jen takový maličký ušmudlaný kousek naspod /a ještě k tomu bez zapečeného vršku, búúúú/ :-D)

  • 200g syrových jahel
  • Špetka soli
  • 4 bílky
  • 25g březového cukru
  • Necelá 1 odměrka vanilkového proteinu
  • 400g mražených jahod
  • Stévie
  • Šťáva z 1/2 citronu

Jáhly spaříme vroucí vodou. Dáme je do hrnce, zalijeme 3/4 l vody, přidáme špetku soli, promícháme, přiklopíme pokličko a dáme do trouby "vařit" na cca 150°C. Doba vaření závisí od výkonu, cca 30 minut, jáhly sem tam překontrolujeme a promícháme (jáhly můžeme také zalít vroucí vodou a vařit za občasného míchání na sporáku, jako v předchozích receptech).

Když jsou jáhly rozvařené na hustou kaši, dochutíme je stévií a citronovou šťávou (můžeme samozřejmě použít jiné sladidlo). Březový cukr a bílky vyšleháme na tuhou pěnu a přidáme do hrnce, stejně jako odměrku proteinu a mražené jahody (není nutné rozmrazovat). Opatrně zamícháme převracením. Hrnec s neupečeným jahelníkem dáme do trouby, kterou jsme nastavili na 200° a necháme péct, dokud povrch nezezlátne.

Pozn.: Protein můžeme vynechat a sladidla nahradit jinými (březový cukr za třtinový, bílý krystalový apod.).

Obsah celého jahelníku
Cca 1000 kcal
Bílkoviny: 65g
Sacharidy: 200g, z toho cukry 44g
Tuky: 11,6g (0g transmastných kyselin, 1,52g nasycených mastných kyselin, 0mg cholesterolu)
Vláknina:  25g
Vápník: 80mg

Obsah 1/4 (aneb pořádná porce):
240 kcal
Bílkoviny: 14g
Sacharidy: 42g, z toho cukry 11g
Tuky: 2,5g (0g transmastných kyselin, 0,3g nasycených mastných kyselin, 0mg cholesterolu)
Vláknina:  5,3g
Vápník: 19,2mg



Žádné komentáře:

Okomentovat