Jahelník miluju, ale jeho příprava i přes všechny vychytávky stále nebyla dost rychlá. Proto jsem skloubila nový recept s tzv. "studentskou přípravou", kdy se můžete mezi jednotlivými kroky věnovat dalším činnostem, nehrozí přismahnutí atd. Pro kontrolu si můžete nastavit troubu po 10-15 minutách. Tak přeji dobrou chuť, tento dietní proteinový jahelník za to stojí (o čemž svědčí i to, že zase nemám fotku - než jsem vstala, sarančata ho vzala valem a zůstal mi jen takový maličký ušmudlaný kousek naspod /a ještě k tomu bez zapečeného vršku, búúúú/ :-D)
- 200g syrových jahel
- Špetka soli
- 4 bílky
- 25g březového cukru
- Necelá 1 odměrka vanilkového proteinu
- 400g mražených jahod
- Stévie
- Šťáva z 1/2 citronu
Jáhly spaříme vroucí
vodou. Dáme je do hrnce, zalijeme 3/4 l vody, přidáme špetku soli, promícháme,
přiklopíme pokličko a dáme do trouby "vařit" na cca 150°C. Doba
vaření závisí od výkonu, cca 30 minut, jáhly sem tam překontrolujeme a
promícháme (jáhly můžeme také zalít vroucí vodou a vařit za občasného míchání
na sporáku, jako v předchozích receptech).
Když jsou jáhly
rozvařené na hustou kaši, dochutíme je stévií a citronovou šťávou (můžeme
samozřejmě použít jiné sladidlo). Březový cukr a bílky vyšleháme na tuhou pěnu
a přidáme do hrnce, stejně jako odměrku proteinu a mražené jahody (není nutné
rozmrazovat). Opatrně zamícháme převracením. Hrnec s neupečeným jahelníkem dáme
do trouby, kterou jsme nastavili na 200° a necháme péct, dokud povrch
nezezlátne.
Pozn.: Protein
můžeme vynechat a sladidla nahradit jinými (březový cukr za třtinový, bílý
krystalový apod.).
Obsah celého
jahelníku
Cca 1000 kcal
Bílkoviny: 65g
Sacharidy: 200g, z
toho cukry 44g
Tuky: 11,6g (0g
transmastných kyselin, 1,52g nasycených mastných kyselin, 0mg cholesterolu)
Vláknina: 25g
Vápník: 80mg
Obsah 1/4 (aneb
pořádná porce):
240 kcal
Bílkoviny: 14g
Sacharidy: 42g, z
toho cukry 11g
Tuky: 2,5g (0g
transmastných kyselin, 0,3g nasycených mastných kyselin, 0mg cholesterolu)
Vláknina: 5,3g
Vápník: 19,2mg
Žádné komentáře:
Okomentovat