středa 23. dubna 2014

Jahelník na dietní způsob

Suroviny:

- 200g jahel
- špetka soli
- 4 bílky
- 1 žloutek
- 50g třtinového cukru
- lžíce třtinové melasy
- lžíce medu
- ovoce (meruňky,...)
- 1/2 lžička skořice

Postup:
Troubu předehřejeme na 160°C.

Jáhly dáme do cedníku a spaříme vroucí vodou (kvůli hořkosti). Do hrnce dáme 3/4 l vody, přivedeme k varu, osolíme špetkou soli, přisypeme jáhly a vaříme cca 20 minut - na hustou kaši (pokud ovoce pustilo šťávu, přidáme ji do hrnce). Kaši necháme vychladnout.

Ušleháme sníh z bílků a třtinového cukru. Do jáhlové kaše přidáme skořici, žloutek, med, melasu, promícháme a opatrně vmícháme sníh z bílků.

Do pekáčku vyloženého pečícím papírem dáme větší část hmoty, poklademe hustě ovocem, dáme zbytek hmoty (podle velikosti pekáčku můžeme udělat více vrstev).

Jahelník pečeme hodinu.

úterý 15. dubna 2014

Dietní a zdravé, přesto dobré brownies

Při brouzdání jsem objevila tenhle skvělý recept: http://www.najimseazhubnu.cz/medove-brownies/

Jelikož ale nejsem majitelkou odšťavňovače, mrkev jsem najemno nasekala/nastrouhala a posnažila se ji vyždímat.

Tento recept není úplně kaloricky nejvýhodnější, hlavně díky množství ořechů a chia semínek, ale přesto, jedná se přeci o zdravější mlsání než s klasickou variantou.

Byly moc dobré, a úplně nejlepší ohřáté v mikrovlnce a s bílým jogurtem :)



Čokoládové lívanečky :)

Jednoduché, zdravé, dietní. To jsou tyhle banánovo-vajíčkové lívanečky :) Bez dalších zbytečných vytáček přidávám recept (pro podrobnější manuál si běžte k základnímu receptu :) )

  • 1 banán
  • 2 vejce (1 celé, 1 bílek)
  • 2 lžičky karobu/kakaa
  

Všechny suroviny dohromady vyšleháme. Lívanečky smažíme na sádle nebo kokosovém tuku a zdobíme oblíbenými surovinami...

Pár tipů k smažení: Sádlo rozehřejte na nejvyšší stupeň, žufánkem vytvořte tlustší lívaneček a teplotu plotny stáhněte na polovinu (nebo míň). Pánvici přiklopíme pokličkou, dokud nebude vršek lívanečku "uvařený", "udělaný", poté obracečkou pomalu lívanec podeberte, převraťte a na nejvyšším stupni jen rychle dosmažte.





Ananasové želé s malinami

Tahle porce má okolo 400 kJ a zasytí vás takřka okamžitě....

  • 250 ml ananasového džusu (100%)
  • Lžička agaru
  • 200 g malin

 Ananasový džus smícháme s agarem a  necháme chvíli odstát. Po cca 5 minutách přivedeme k varu, vaříme 5 minut, poté stáhneme z plotny. Přimícháme ovoce, nalejeme do misky a dáme do lednice na noc ztuhnout.

Ranní makové mléko s banánem, chia... - přísun tekuté energie a vápníku :)

Už jste slyšeli o makovém mléce? Tak to hned napravte, zadejte tento kouzelný výraz do googlu a kochejte se. Obsahuje 12x více vápníku než kravské mléko a spoustu dalších mňamek :) Samotné moc chuti nemá, mák se z něj má scedit, ale je to zbytečné, po přidání surovin dole nám vznikne makové smoothie plné energie :)

  • 30g máku
  • 250ml vody
  • 1 banán
  • 10g chia semínek
  • Med

  

Mák necháme přes noc ve vodě. Ráno vyšleháme "makové mléko", přidáme ostatní suroviny a znovu vyšleháme.

Kaše z ovesných otrub s jablečnou příchutí - ohromný přísun vlákniny :)

Když jsem si přečetla, že otruby mají moře vlákniny, hned jsem si je utíkala koupit. Ale co s nimi? Internet mlčel, resp. radil sníst je nasucho. Zkusila jsem z nich uvařit kaši, přesně jako z vloček. Byla moooc dobrá :)

- 100g otrub
- 500ml tekutiny (jablečný mošt a voda 1:1)
- rozinky
- skořice dle potřeby

Postup je klasický. Otruby zalejeme, přidáme rozinky, zamícháme, necháme odstát přes noc. Ráno chvíli povaříme, posypeme skořicí a...dobrou chuť!


Recept na domácí sójové suky - dietní, zdravé, výborné, jednoduché :)

Dostala jsem chuť na margotku nebo sójový suk, ale na internetu byly samé recepty s použitím salka, sušenek a jiných věcí, které zrovna dietní či zdravé nejsou. A tak jsem si koupila sójovou mouku a zkusila kouzlit sama. Výsledek vyšel nad všechna očekávání. Kromě rumu (ale trocha snad nezaškodí), jsou všechny suroviny tip ťop, a tak mlsáte "zdravé kalorie".

Dobrou chuť!



70g sójové mouky
100ml vody
60g medu
50g kokosu
25ml rumu

Sójovou mouku rozmícháme s vodou, přidáme ostatní suroviny. Dáme přes noc odležet. Formujeme válečky nebo kuličky, které můžeme obalit v kokosu a použít i jako cukroví.


Česnečka - jednoduchá, výborná

Netradičně vkládám i "slaný" recept :). 

Při léčení jarní chřipky jsem narazila na tento skvělý recept (http://www.zenax.cz/cesnecka_zivotabudicka_187.html) :) Česnečka je téměř bez práce, jednoduchá a hlavně: výborná. Česnek je přírodní antibiotikum, které určitě v tomto aprílovém počasí přijde vhod.

Suroviny
1250 ml vody
4 brambory
sůl
pepř
40 g kachního či husího sádla 
1 krajíc chleba 
majoránka 
10 stroužků česneku

Postup:

Na kachní nebo husí sádlo dáme osmažit na kostičky nakrájené brambory a posolíme. Nesmí se rozvařit a rozpadnout, ale jen lehce po povrchu změknout. Poté zalijeme horkou vodou a povaříme do změknutí. Těsně před dokončením přidáme rozmačkaný česnek a majoránku podle chuti, dosolíme a opepříme. Mezitím si na pánvi osmažíme na kostičky nakrájený chleba. Do talíře vložíme několik kostek opečeného chleba a zalijeme horkou polévkou.