pondělí 24. března 2014

Mléčná ovesná kaše s hrozinkami a javorovým sirupem

Mléčná ovesná kaše
  • 100g ovesných vloček
  • 250ml mléka (plnotučného)
  • 250ml vody
  • Hrst hrozinek
  • javorový sirup

 Vločky naložíme do mléka s vodou a necháme přes noc nabobtnat. Ráno do směsi přidáme hrozinky,  převaříme. Na talíři zalijeme javorovým sirupem.

Kombinací těchto surovin získáme výtečnou snídani za pár minut. Přimlouvám se ještě za vmíchání hrsti goji (kustovnice čínská), a nebo ji můžeme použít místo rozinek - směs tak chuťově i nutričně pozvedneme do nebeských výšin :)


úterý 18. března 2014

Makové lívance

Makový ráj...
 - 1 banán
- 2 vajíčka (1 bílek, 1 celé)
- 3 lžíce mletého máku (podle chuti)

V robotu směs vyšleháme na pěnu. Smažíme na kokosovém tuku nebo sádle.

Pár tipů k smažení: Sádlo rozehřejte na nejvyšší stupeň, žufánkem vytvořte tlustší lívaneček a teplotu plotny stáhněte na polovinu (nebo míň). Pánvici přiklopíme pokličkou, dokud nebude vršek lívanečku "uvařený", "udělaný", poté obracečkou pomalu lívanec podeberte, převraťte a na nejvyšším stupni jen rychle dosmažte.

"Jogurtový" dort s ovocem a červenou řepou

Tentokrát nemám přesné gramáže, záleží, kolik porcí budete chtít.

- ovoce (nakrájené na kousky)
- mléko
- zakysaná smetana
- agar/plátková želatina
- červená řepa, nastrouhaná, nevařená, oloupaná
- med

Já jsem na dortový věnec potřebovala asi 300g ovoce, 300ml mléka, 1 zakysanou smetanu, 1 lžičku agaru.



Agar dáme do mléka na pár minut nabobtnat. Poté přivedeme k varu, chvíli povaříme a dáme vychladit. Když je hmota relativně zchladlá, přimícháme smetanu. asi 1/5 hmoty dáme stranou. Do zbytku přidáme nakrájené ovoce a vsypeme/vlijeme do připravené nádoby. K řepě přidáme 2 lžičky medu (podle chuti) a zbytek mléčné hmoty. Přidáme na ovocnou hmotu a dáme chladit.



Jablkový sníh s medem

Geniální nízkokalorická svačinka, která Vás zasytí k prasknutí!



- 100g jablek (nastrouhaných)
- 1-2 lžičky medu
- 2 bílky
Postup je jednoduchý. Bílky vyšleháme nad parou (kvůli salmonele) - do hrnce napustíme asi do 1/4 vodu, na to postavíme kovovou misku s bílky a robotem vyšleháme - přestaneme, až jsou bílky trochu teplé. Přidáme jablka, med a promícháme.

Nemůžu posoudit, jak dlouho sníh držel, protože dobrota dlouho nevydržela....

a kJ? Celá kupa má jen cca 490 kJ a hooodně bílkovin :)

pátek 14. března 2014

Nejlepší recept na lívance - lehký, rychlý, bez přidaného cukru, tuku a bez mouky

Dieta a nebo zdravý životní styl nemusí být vždy špatný a plný zeleniny. Jak jednou tento recept ochutnáte, už nikdy nebudete chtít "moučné" lívance :)

Suroviny:
- 2 vejce (1 celé, 1 bílek)
- 1 banán

Postup je velice jednoduchý. Ručním mixérem ušleháme hustou banánovou pěnu, kterou smažíme na kokosovém oleji nebo sádle (většina rostlinných olejů se při smažení rozkládá na různé zplodiny, které tělo moc nemusí :) ). Smažení chce trochu grif, mě se krásné lívanečky podařili až po třetím pokusu. Většinou se mi jinak roztrhly :(.

Pár tipů k smažení: Sádlo rozehřejte na nejvyšší stupeň, žufánkem vytvořte tlustší lívaneček a teplotu plotny stáhněte na polovinu (nebo míň). Pánvici přiklopíme pokličkou, dokud nebude vršek lívanečku "uvařený", "udělaný", poté obracečkou pomalu lívanec podeberte, převraťte a na nejvyšším stupni jen rychle dosmažte.Pár tipů k smažení: Sádlo rozehřejte na nejvyšší stupeň, žufánkem vytvořte tlustší lívaneček a teplotu plotny stáhněte na polovinu (nebo míň). Až uvidíte, že vrch lívanečku začíná být "uvařený", "udělaný", obracečkou pomalu lívanec podeberte, převraťte a na nejvyšším stupni jen rychle dosmažte.

Nejlepší je tyto geniální lívance konzumovat teplé, ale, pokud si je smažíte sami, dostanete se až k vlažným, které už trochu "splaskly". Tak či onak, chutnat budou i nemilovníkům banánů :).

Lívanec potřete jogurtem, marmeládou, javorovým sirupem, medem, zkrátka čímkoliv, co máte rádi.

Samotné těsto má cca 1200 kJ. Takže ideální snídaně! :)




Ananasový kuskus

Ananasový kuskus
- 100g kuskusu
- 500 ml 100% ananasového džusu

Postup opět klasický: den předem namočíme kuskus do ananasového džusu, další den chvíli povaříme a tradá, je to!


pondělí 10. března 2014

Ovesná kaše Tropicana

Ovesná ananasovo-kokosová kaše Tropicana

Potřebujete:
100g vloček
500 ml pomerančového džusu
20g strouhaného kokosu

Vločky a kokos nasypeme do hrnce, zalijeme džusem a necháme do druhého dne "odpočívat". Druhý den přivedeme k varu, chvíli povaříme a můžeme snídat :) Kdo chce, může přisladit medem/stévií/agávovým sirupem.

Mě k úplnému zasycení stačila necelá půlka, jinak 1/2 této kaše má 1 572 kJ, což je sice o pár kJ víc, než by mělo pro mou osobu být, ale myslím, že výživové hodnoty a složení této snídani to bohatě vynahradí ;) Kdo by ale chtěl kJ trochu zmenšit, může zkusit dát 1:1 džus a vodu. 

Jahodová želatina s ovocem

Jelikož mě zase honila mlsná při procházení regálů, a z příprav ovocných tvarohů mi zbyla jahodová šťáva, rozhodla jsem se vymyslet něco nového, co by se vešlo do oněch magických svačinových 400kJ. I když nejsme milovnice želatiny, zkusila jsem si s ní zpříjemnit mou omezenou stravu. Výsledek posuďte sami. Tento recept je minimálně časově náročný a množství zasytí.
K tomuto receptu je zapotřebí želatina agar, ale dost dobře by určitě šel nahradit plátkovou želatinou :)
P.S.: Po jeho uvaření, jsem si na internetu přečetla, že želatina ani agar s čerstvým kiwi netuhne, ale opak byl u mě naštěstí pravdou :)

Tentokrát jsem pečlivě zvážila všechny suroviny :)

Potřebujete:
1 kiwi
1/2 pomeranče
1/2 lžičky agaru (prášek)
150 ml šťávy z jahod (můžete použít 100% džus libovolné příchuti)
150 ml vody

Agar nasypete do směsi šťávy a vody a necháte zhruba 15 minut bobtnat. Zatím si na malé kousky nakrájíte ovoce, nasypete do misky. Agar přivedete k varu, vaříte zhruba 5 minut. Po této době necháte chvíli vychladnout (aby jste nezabili všechny vitamíny :) ). Směsí zalijete ovoce, zavřete víčkem, vložíte do lednice a za čtvrt hodinky můžete konzumovat :)

Ač se to nezdá, s tímto minimem kalorií se doslova přecpete, nabijete energii a vydržíte déle zasycení :)


pátek 7. března 2014


Slyšíme to všude kolem sebe - chceš být štíhlý? Nejez sladké!!! Držíš dietu? Dej ruce pryč od té čokolády!

Říká se, vydrž týden-dva - a chuť na sladké tě přejde! Ono to ale není tak úplně pravda, jak můžu potvrdit z vlastní zkušenosti. Vydržela jsem týden, dva...třetí jsem mlsně pokukovala po čokoládě ukryté v šuplíku a snažila se najít sladké dietní recepty.Čtvrtý týden padla všechna předsevzetí vyhýbat se čokoládě s jejím čtverečkem rozpuštěným na jazyku.

Miluju sladké. Spousta lidí okolo mě. Nedokážu si představit, že bych už nikdy neochutnala něco tak skvělého, jako je čokoláda, karamelový dort a další. Ale postupně jsem, díky experimentům a hledáním receptů, našla spoustu variant, které se, po mírném nebo žádném upravení, dají bez velkých výčitek konzumovat i během diety.

Neříkám, že každý den a 24 hodin denně. Nejlepší je s rozumem - a tak, i když to občas ujede a vy zblajznete půlku čokolády, nezoufejte. Klidně pokračujte v dietě. Takové úlety nejsou zas až tak zlé, jak se tvrdí. Jak bylo potvrzeno, mají skvělý vliv na psychiku a hlavně, Váš žaludek nezapomene, jak se co tráví :)

Na téhle stránce budu postupně publikovat všechny mé odzkoušené nápady ohledně dietních sladkostí, díky kterým si, doufám, zpříjemníte ráno, nebo dopoledne (odpoledne zřídka ;) ).

Nechte si chutnat! :)

Kuskus na sladko

Že jste o tom ještě neslyšeli? Vždyť kuskus je přeci příloha, ne? Ano, máte úplnou pravdu. Kuskus se opravdu používá jako příloha, ale poté, co jsem jej uvařila na sladko... No posuďte sami:

Červený kuskus
- 100% džus červený multivitamin - 500ml
- kuskus - 100g
- mražené borůvky - podle chuti

Postup je stejný jako u vloček a tedy: kuskus bohatě zalijeme červeným multivitaminem (hladina nad ním by měla mít 1-2 cm). Borůvky dáme do misky rozmrazit. Do druhého rána necháme odpočívat. Ráno přidáme rozmrazené borůvky a přivedeme směs k varu a vaříme až do požadované konzistence.

Pozn. Směs nikdy nebude úplně tuhá jako ovesná kaše, ale po vystydnutí se změní na jeden kus "želatiny" :). Po zahřátí se opět rozpustí.

Jablečná ovesná kaše bez mléka, tuku, přidaných cukrů

Dietní (a moc dobrá) jablečná ovesná kaše bez tuku a přidaných cukrů

Mléko není tak úplně dietní, ale zdravé je. Přesto ale, kaši dále musíme dochucovat. Přidat cukr. Co kdybych Vám ale řekla, že to jde bez mléka? A že to je výborné a navíc, pokud necháte vločky opravdu naložené přes noc, finální úpravy dokončíte během 5 minut :)


Jablečná ovesná kaše
- 100g ovesné vločky
- 500ml 100% jablečný džus/mošt
(- rozinky, skořice, nakrájené jablko)

Vločky nasypeme do hrnce a zalijeme jablečným džusem tak, aby byly ponořené cca 1cm-2cm pod hladinou (zatím se mi nestalo, že bych dala příliš velké množství, přebytečnou "vodu" zkrátka vařením vypaříte) . Necháme do rána odležet.

Druhý den přivedeme hmotu k varu, případně přidáme rozinky nebo nakrájené jablko. Na talíři posypeme mletou skořicí. Dobrou chuť!